Endoskopija

Endoskopija – mūsdienīga iekšējo orgānu diagnostikas un ārstniecības metode ar speciālām optiskām ierīcēm, kas ļauj ārstam ielūkoties pacienta organisma iekšpusē. Šī metode tiek plaši pielietota ķirurģijā, gastroenteroloģijā, uroloģijā, ginekoloģijā un citās medicīnas nozarēs.

Veicot augšējās endoskopijas (gastroskopija – endoskopu ievada caur muti), var apskatīt barības vadu, kuņģi, divpadsmitpirkstu zarnu. Pie apakšējām endoskopijām (kolonoskopija – endoskopu ievada caur anālo atveri), izmeklē resno zarnu. Endoskopijas laikā var veikt arī biopsijas, kas īpaši svarīgi ir onkoloģisko slimību diagnostikai. Biopsiju veic, ar speciālu adatu paņemot paraugu no gremošanas trakta audiem, lai izvērtētu šo audu struktūru zem mikroskopa.

Pirms endoskopiskajiem izmeklējumiem ir jāgatavojas, pirms augšējās endoskopijas (gastroskopijas) – 6 stundas nedrīkst ēst, bet pirms apakšējās endoskopijas (kolonoskopijas) –  procedūras dienā nedrīkst ēst līdz izmeklējuma veikšanai. Pēdējā ēdienreize – 24h pirms zarnas sagatavošanas uzsākšanas. Zarnas sagatavošanai lieto speciālus līdzekļus.

  • Kolonoskopijas izmeklējumus veic pacientam esot narkozē.

Endoskopijas izmeklējumus veic:

Dalies: